"Uplace-discussie is volledig uitgeklaard"

Vanmiddag is in het Vlaams Parlement gedebatteerd over het omstreden Uplace-project. Net voor aanvang van het debat herhaalde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in "Villa politica" dat het dossier "volledig is uitgeklaard", en ook Ingrid Lieten (SP.A) haastte zich om te zeggen dat de sfeer in de regering nog steeds goed is.

Het Uplace-dossier heeft de Vlaamse regering al danig op de proef gesteld. De socialisten van SP.A zien het grote winkelcomplex in Machelen er liever niet komen en staan daarmee tegenover hun coalitiegenoten binnen de meerderheid, CD&V en N-VA.

Voor aanvang van het debat zei viceminister Lieten alvast dat de sfeer in de Vlaamse regering "zoals steeds goed" is. Lieten zei ook dat het mailincident binnen de regering werd afgesloten. "De collegialiteit is heel goed. We hebben uiteraard meningsverschillen in bepaalde dossiers, maar op menselijk vlak zijn de verhoudingen goed." Lieten had het nog over "gemakkelijke kritiek waartegen je je heel moeilijk kan verdedigen".

Over Uplace zei Lieten dat de SP.A  zelf een andere beslissing had genomen, "maar we respecteren de bevoegdheid en de beslissing van Joke (Schauvliege, CD&V)."

"Wat elke minister hoopt, moet hij maar voor zichzelf houden"

Tijdens het debat zelf kwam Lieten toch weer onder vuur te liggen. Lode Vereeck (LDD) eiste dat Lieten het Uplace-project publiek steunt of ontslag neemt. Hij verwees daarmee naar de ministeriële deontologie binnen de Vlaamse regering.

Lieten herhaalde daarop dat de regering de beslissing van Schauvliege steunt "en wat de persoonlijke mening en hoop is van elke minister, mag iedere minister voor zichzelf houden". Ze voegde eraan toe dat SP.A collegiaal de beslissing van Schauvliege zal steunen. "Mevrouw Schauvliege heeft die beslissing genomen, en wij gaan die samen mee uitvoeren. Punt aan de lijn", klonk het korzelig.

"Dat in de meerderheid in dit Vlaams Parlement niemand hier op het spreekgestoelte is geweest die het vertrouwen in de Vlaamse regering ook maar één seconde in vraag heeft gesteld", besloot Kris Peeters. Het lijkt erop dat zijn regering min of meer ongehavend uit het debat is gekomen.

Meest gelezen