"Ik ben nog altijd dankbaar dat ik leef"

Op 8 juni 1972 werd een van de meest huiveringwekkende foto’s van de 20e eeuw gemaakt: de toen 9-jarige Kim Phuc loopt na een napalmaanval in Viëtnam hevig verbrand naakt op straat. Als gevolg van de napalm liep Phuc derdegraads brandwonden op aan haar rug en armen. Nu, 40 jaar later, blijft de foto haar nog steeds achtervolgen. Zo vertelde ze aan de website van Unesco en aan het persbureau AP.

Nadat fotograaf Huynh Cong "Nick" Ut het meisje in paniek gefotografeerd had, verloor ze het bewustzijn. Ut bracht haar naar een ziekenhuis, waar ze verzorgd werd. Na onder meer medische verzorging in Duitsland en een opleiding in Cuba belandde Phuc in Toronto, Canada. Ze huwde en kreeg twee kinderen. Ze is de drijvende kracht achter "Kim Foundation International", een organisatie die jonge oorlogsslachtoffers verder helpt.

"Ik ben nog altijd dankbaar dat ik leef. Het is nu 40 jaar later en ik ben niet verbitterd. De tragedie die ik toen meegemaakt heb, heeft me de echte betekenis van het leven helpen ontdekken. Ik bedank God voor "happy endings"."

"De foto symboliseert de verschrikkingen van de oorlog. En roept gevoelens van angst en terreur in me op. Het is een lelijke foto. Maar het is ook een groot geschenk voor de vrede. Als moeder zou ik nooit willen dat mijn kinderen datgene wat ik heb moeten doorstaan, ook meemaken. Kinderen zouden nooit mogen meemaken wat dat kleine meisje op de foto meemaakt."

"Ik heb geprobeerd dat kleine meisje van me af te schudden, maar de foto heeft me nooit losgelaten. Toch heb ik nu een man, een nieuw leven en wil ik een normaal leven leiden", besluit Phuc.

Meest gelezen