VRT Nieuws lanceert "De Vragende Partij"

De VRT-nieuwsdienst heeft op www.deredactie.be exact vier maanden voor de lokale verkiezingen een nieuwe dimensie toegevoegd aan haar verkiezingsluik. Vanaf nu treedt de burger mee in de arena en wordt hij "De Vragende Partij". Iedereen kan nu een beleidsvoorstel indienen, daar steun voor zoeken en het zo op de politieke agenda van zijn gemeente zetten. Want de lijsttrekkers in de diverse gemeenten zullen concrete beloftes moeten doen om de meest gesteunde voorstellen te realiseren.

Met “De Vragende Partij” draait deredactie.be de rollen om. Geen folders in de brievenbus met slogans en algemene programmapunten. De burger bepaalt zelf waarover de verkiezingen moeten gaan. Hij bepaalt mee de agenda, want hij is “de vragende partij”. Iedereen kan een voorstel doen aan de politici in zijn gemeente en zo een debat openen over wat hem nauw aan het hart ligt en wat hij gerealiseerd wilt zien.

Hoe werkt het?

Iedereen die zich registreert, kan een voorstel lanceren in een gemeente. Zo opent u een discussie over wat u aanbelangt, wat u gerealiseerd wilt zien in die gemeente. Wie wil, kan op dat voorstel reageren. Uw buren, familie en vrienden, lokale politici, noem maar op. Zo weet u meteen ook wat zij erover denken.

Een voorstel is maar een voorstel. Wie een voorstel aan de toekomstige beleidsmakers doet, verwacht natuurlijk ook een reactie. Vanaf midden augustus leggen we elke week in elke gemeente twee voorstellen voor aan alle lijsttrekkers uit die gemeente, en dat vijf weken lang. Niet zomaar een voorstel, maar de twee meest gesteunde voorstellen van die week. Zo weet u van alle partijen die aan de verkiezingen deelnemen, wat hun officiële standpunt is over die voorstellen en krijgt de discussie misschien een heel andere wending.

U stelt voor, zij beloven. Om van de lijsttrekkers een officieel partijstandpunt te krijgen, moet een voorstel dus zo veel mogelijk gesteund worden. Iedereen die geregistreerd is, kan een voorstel steunen, of u in de gemeente woont of niet. Maar bij de selectie gelden alleen de stemmen uit de gemeente (lokale stemmen). U kunt een voorstel ook maar één keer steunen. Door uw voorstel te delen met uw vrienden op Facebook, Twitter of per mail kunt u hen mobiliseren om uw voorstel te steunen en zo op de politieke agenda te krijgen.

Steun zoeken voor uw voorstel is dus belangrijk, ook nadat het al is voorgelegd aan de lijsttrekkers. Want op het einde van de rit, net voor de verkiezingen, laten we in elke gemeente elke lijsttrekker drie beloftes maken. Eén belofte over het voorstel dat het meest is gesteund en twee beloftes naar keuze over twee andere veel gesteunde voorstellen. Zo eindigen we vlak voor de verkiezingen met drie concrete beloftes per partij. Misschien wel op een voorstel dat u heeft gedaan.

Meest gelezen