Anspachlaan wordt elke zondagmiddag autovrij

De Anspachlaan in Brussel wordt vanaf volgende week autovrij op zondagmiddag en dat de hele zomer lang. Dat meldt de radiozender FM Brussel. Vorige zondag vond er nog een picknick plaats, uit protest tegen het mobiliteitsbeleid van de stad Brussel.

Zowat 2.000 mensen namen vorige zondag deel aan "Pic Nic The Streets", een protestpicknick voor het Beursgebouw aan de Anspachlaan. De actievoerders blokkeerden het autoverkeer om zo hun onvrede te uiten over de autodrukte in de stad.

De actie werd uiteindelijk toegelaten door burgemeester Freddy Thielemans (PS), die maatregelen aankondigde. Overmorgen, zondag 17 juni, was er opnieuw een picknick gepland, maar die heeft geen toestemming gekregen omdat dan al andere manifestaties op de agenda staan.

De rest van de zomer zal er wel kunnen gepicknickt worden, want de Anspachlaan wordt dus op zondagmiddag autovrij, vanaf 12 uur. De maatregel gaat in op 24 juni.

De organisatoren zien de beslissing van Thielemans als een eerste stap, maar ze vragen meer. "We willen ook dat de stad een echte globale mobiliteitsvisie ontwikkelt en zich niet beperkt tot dit symbooldossier", klonk het op FM Brussel.

"Dit toont aan dat het mogelijk is om zonder politieke partijen en zonder subsidies iets te bereiken", zeiden ze ook. "Het is een beloning voor iedereen die zondag is komen picknicken."

"De strijd voor een echt autovrij en aangenaam Beursplein blijft meer dan nodig. Er is al een halve dag gewonnen, de 6,5 andere moeten nu volgen", zegt Bruno De Lille (Groen), staatssecretaris in de Brusselse regering. Hij vraagt een volledig verkeersvrij Beursplein.

Meest gelezen