"Ander woord voor vagina? Nederland misschien?"

Vorige week liet Congres-afgevaardigde van de staat Michigan, Lisa Brown, tijdens een discussie over een anti-abortuswetsvoorstel in het Amerikaanse parlement het woord "vagina" vallen. Tot groot ongenoegen van de Republikeinse voorzitter, die haar de volgende dag het zwijgen oplegde. "Maar welk woord moet ik anders gebruiken?", reageerde Brown. En dus werd Twitter ingeschakeld om te zoeken naar een waardig alternatief.
Madonna in een van haar meest bekende poses (videoclip "Express yourself")

Brown (zie kleine foto) eindigde haar betoog tijdens de zitting met: "Ik voel me gevleid dat jullie allemaal zo geïnteresseerd zijn in mijn vagina, maar nee betekent nee!"

"Ik zou echt graag weten wat daar zo aanstootgevend aan is. Het gaat nu eenmaal over een wetsvoorstel over abortus, en daar heeft een vagina toch duidelijk mee te maken", reageerde Brown in Huffington Post, nadat ze de dag erop niet meer mocht spreken. Republikeins woordvoerder Ari Adler gaf volgende verduidelijking: "Niet de keuze van haar woorden, maar de manier waarop ze ze gebruikt heeft, leidden tot het spreekverbod."

Toch bracht het blogster Rebecca Schinsky op het idee om een Twitterhashtag te starten onder de noemer: "Indien we niet van een vagina mogen spreken, wat mogen we dan wel zeggen?". Ze gaf als eerste enkele mogelijkheden, als "Prikkelbaar taartje", "Tempel van eerbied" en "Nederland".

Sindsdien is de hashtag #AlternativesToVagina een groot succes, met een aaneenrijging van creatieve oplossingen, zoals "Super-speciaal-sexy-gelukzalige-plezier-plaats", "Handtas vol kostbaarheden", "Capitol Hill", "Geldzakje voor mannen", "Een knipoog van God", "Babykanaal", "Chris Brown", "Lady garden", "Minister van Binnenlandse Zaken", "De enige weg naar de hemel", "My precious" en "De speelplaats van de duivel". De lijst wordt intussen, na enkele dagen, al eindeloos lang.

Of deze omschrijvingen Amerikaanse Republikeinen milder zullen doen stemmen aangaande het thema is niet duidelijk.

lees ook