"Lieve luisteraars, jullie hebben dit mee gedaan"

Peter Van de Veire heeft op MNM om 22 uur het wereldrecord radiomaken gebroken, dat tot nu op naam stond van de Italiaanse dj Stefano Venneri. De MNM-presentator heeft uiteindelijk 185 uur aan een stuk gepresenteerd om de studenten te steunen.

Van de Veire is tot 23 uur doorgegaan en heeft het vorige record dus met 2 uur verbeterd. "Ik hoop jullie terug te horen ergens eind augustus, begin september", besloot Van de Veire. "Dankuwel, slaap lekker, zo'n dingen allemaal", waarna hij "Should I stay or should I go" van The Clash aankondigde. De presentator wilde geen nacht meer ingaan omdat hij twee vreselijke nachten achter de rug had. Het eerste nummer na 22 uur was "Euphoria", het nummer waarmee de Zweedse Loreen het Songfestival gewonnen heeft en waarmee Marathonradio ook geopend werd.

"Het is onwaarschijnlijk om te zien hoe massaal de studenten gereageerd hebben", vertelde hij om 22 uur in het radionieuws. "Operatie geslaagd, absoluut. De uitdrukking "een hart onder de riem steken", ik wil het niet meer horen vanavond. Ik had de week ervoor ook amper geslapen. Zaterdagochtend voelde ik me heel slecht en waren er rare dingen aan het gebeuren. Maar dan zijn er mensen als producer Annemie Gulickx." "Lieve luisteraars, jullie hebben dit mee gedaan", zei Van de Veire nog bij het begin van het laatste uur Marathonradio.

Iets na 21 uur bedankte Peter Van de Veire al uitgebreid de ploeg van MNM en de luisteraars voor de massale reacties. "Die duizenden studenten hebben ons onwaarschijnlijk voortgestuwd. Dit hadden we niet durven verwachten. We, ja, want hier zit een grote ploeg achter. We zijn er nog niet. We hopen wel dat alle voorwaarden vervuld zijn. Nu moeten we tot aan 22 uur geraken, dan kunnen we dat record alleszins al met 1 uur bijstellen. Ik stel voor dat we officieel aan het volgende uur beginnen." Daarna volgde de jingle van uur 184 en een groot applaus van zijn ploeg.

"Vaak gedacht: "Dit is niet goed, dit is niet gezond""

Aan Radio 1-presentatrice Annelies Beck vertelde hij rond 18.50 uur dat het nog "verdacht goed" ging, maar dat hij besefte dat hij "zeer zwak was". "Ik begon gisteren te dansen, ging daar zo'n 5 minuten mee door en ik heb dat 2 uur moeten bekopen. Je weet dat je lichaam rust nodig heeft. Dat is een batterij die moet opladen en als je dat niet doet, krijg je daar de gevolgen van."

Oorspronkelijk was het idee geopperd dat Van de Veire tot de ochtend door zou presenteren, maar uiteindelijk werd beslist dat hij de nacht niet meer zou ingaan. "Die laatste uren ga ik halen", zei Van de Veire in "Het Journaal". "Ik ben er ook zeker van dat ik tegen dan zoveel adrenaline en goesting ga hebben dat ik waarschijnlijk nog een pak uren zou kunnen doorgaan, maar ik ga dat niet doen, want dat is niet gezond."

"We hebben dit gedaan voor de studenten en zij zijn zo massaal beginnen te reageren. Er is zoveel liefde gekomen, maar er zijn wel momenten geweest dat ik dacht: "Dit is niet goed, dit is niet gezond.""

Fysiek er niets misgelopen bij Van de Veire. Na zijn recordpoging wordt hij nog begeleid door een dokter en zal hij -uiteraard- vooral veel slapen. De actie was ook gekoppeld aan een goed doel, Habbekrats, een vormingsdienst die jongeren uit randgroepen onder meer ontmoetingskansen geeft. De opbrengst van de sms'en (20.000 euro) en de van de stukken die nog geveild worden gaat naar de organisatie.

Meest gelezen