"Op tv verven met je borsten is ongepast"

Artistiek talent kan veel omvatten, dat bleek afgelopen weekend weer tijdens de uitzending van "Thailand’s Got Talent". Een deelneemster overgoot haar borsten daar met verf en wreef zich al schilderend tegen een doek. Tot groot jolijt van het publiek in de zaal. Maar de minister van Cultuur, Sukumol Khunploem, liet na de uitzending weten dat ze "verdere uitleg" over dit vertoon wenste.

Niet alleen Sukumol Khunploem, ook een van de juryleden, Pornchita "Benz" na Songkhla (zie kleine foto), liet haar afgrijzen tijdens en na het optreden blijken. Van haar kreeg de artieste dan ook een "Nee", in tegenstelling tot haar twee mannelijke collega’s, die "Ja" stemden. Hierdoor mocht de schilderes naar de volgende ronde.

"Er moeten grenzen zijn aan artistieke expressie. Ik was geschokt toen ik het optreden zag. We zullen een ontmoeting met de makers van het programma regelen om verdere uitleg te krijgen. Het programma was immers vooraf opgenomen. Het ging hier niet om een rechtstreekse uitzending. De makers hadden dus makkelijk de ongepaste inhoud kunnen aanpassen. Bloot op een publieke zender mag niet beschouwd worden als iets gewoon", reageerde de Thaise minister.

Ook op internetfora en Twitter werd de act druk besproken, nochtans vaak ter ondersteuning van de kunst-act. Zo was onder meer te lezen: "Voor Benz en vele anderen is een dergelijke act opnieuw een voorbeeld van het bederf van de Thaise maatschappij, veroorzaakt door buitenlandse invloeden." Of, "Het was een lekker cool optreden. De reactie van Pornchita (een bekende zangeres en fotomodel in Thailand, nvdr) brengt haar op de shortlist om in de nabije toekomst minister van Cultuur te worden."

Vorige week liet het Thaise ministerie van Cultuur nog weten boos te zijn op Lady Gaga omdat de zangeres de Thaise vlag "op een ongepaste manier gebruikt had" tijdens een optreden. Haar act werd als "niet gepast en zelfs kwetsend voor de gevoelens van de Thaise bevolking" beoordeeld.

lees ook