"PIP-borstimplantaten niet giftig"

Het Britse ministerie van Volksgezondheid onderzocht 240.000 zogenoemde PIP-borstimplantaten en concludeert dat ze geen schadelijke gevolgen hebben op lange termijn. Het is wel bewezen dat deze Franse implantaten sneller scheuren dan die van andere producenten.

De lekkende borstimplantaten veroorzaken ontstekingen en infecties, maar volgens een Britse studie moeten vrouwen met PIP-implantaten niet vrezen voor een verhoogd risico op borstkanker.

Wereldwijd hebben naar schatting 500.000 vrouwen dergelijke implantaten. Ze werden gemaakt van siliconen die ongeschikt zijn voor het menselijk lichaam. De siliconen worden onder meer verwerkt in matrassen.

Het bedrijf dat de implantaten maakte, PIP, ging twee jaar geleden failliet. De voormalige topman, Jean-Claude Mas, zit in de gevangenis. Er loopt een onderzoek tegen hem over "onvrijwillige doodslag". Bij 48 Franse vrouwen met PIP-implantaten werd borstkanker vastgesteld.

Nu oordeelt Groot-Brittannië dat de implantaten geen effecten hebben op langere termijn. Toch krijgen ze wel het label "ondermaats" mee, omdat de implantaten sneller scheuren. In Frankrijk lieten al 8.000 vrouwen preventief de implantaten verwijderen, in ons land deden een 60-tal vrouwen dat.

Meest gelezen