"Snel 'n regering om hervormingen door te voeren"

Europa reageert voorzichtig positief op de overwinning van de Europagezinde Nea Dimokratia, maar waarschuwt dat het land zijn engagementen moet nakomen en snel een regering op de been moet brengen.

De Europese Unie verwelkomt de resultaten in Griekenland. "We zullen Griekenland blijven steunen als lid van de EU-familie en van de eurozone", luidt het in een gezamenlijke verklaring van Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

"We erkennen de moed  en de weerbaarheid van de Griekse burgers, want ze beseffen welke offers van hen gevraagd worden om hun economie te hervormen en een nieuwe, stabiele economie op te bouwen." Tegelijk waarschuwen ze de overwinnende partijen om nu snel een regering te vormen. Van Rompuy en Barroso zitten in Mexico voor de top van de G20.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt overtuigd te zijn dat de Grieken snel hun Europese engagementen over hervormingen in hun land zullen nakomen.

Merkel heeft partijvoorzitter Antonis Samaras van Nea Dimokratia al telefonisch gefeliciteerd met het goede resultaat. "Merkel vertelde hem dat ze ervan uitgaat dat Griekenland zijn Europese engagementen zal nakomen", staat in een persbericht van de Duitse regering.

De eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, sluit zich bij het verzoek van Van Rompuy en Barroso aan. De groep onder leiding van de Luxemburger Jean-Claude Juncker wil snel een regering zien zodat de nodige hervormingen doorgevoerd kunnen worden.

"De hervormingen zijn de beste garantie voor Griekenland om de huidige economische en sociale uitdagingen te overwinnen", is te lezen in een persmededeling.

IMF: "We staan klaar om samen te werken"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ook kort gereageerd met een persmededeling. "We nemen akte van de verkiezingsresultaten in Griekenland en blijven bereid samen te werken met de nieuwe regering."

Het IMF is samen met Europa de hoofdsponsor van de financiële en schuldencrisis in het land. Als tegenprestatie voor de miljarden noodhulp eist het IMF een strikt budget en zware besparingen. Verkiezingsoverwinnaar Nea Dimokratia heeft altijd gezegd zich aan dat plan te willen houden.