"We laten vrouwen zelfs golfen. En tennissen!"

Het leek een opmerkelijk voorval tijdens de uitzending van het praatprogramma “Fox and friends”, afgelopen donderdag: presentatrice Gretchen Carlson verliet de opnameset tijdens de rechtstreekse uitzending nadat haar copresentator Brian Kilmeade een expliciet denigrerende opmerking over vrouwen gemaakt had. Maar al snel werd het incident afgedaan als "een grapje". Toch was niet iedereen geamuseerd.

Na een item over de aanwezigheid van vrouwen bij het US Navy-koor reageerde de 48-jarige Kilmeade met: "Vrouwen zijn overal, We laten hen nu zelfs golf spelen, en tennissen! Het is uit de hand gelopen." Carlson stond vervolgens op en zei: "Lees jij de hoofdpunten maar. Omdat mannen zo geweldig zijn. Kom op. Begin eraan." Kilmeade deed er dan nog een schepje bovenop door er "Laat het maar aan een volledige mannelijk team over" aan toe te voegen. Even later lachte Carlson de opmerkingen nochtans weg.

Door de internetaandacht die volgde, twitterde Kilmeade iets wat op een verduidelijking leek: "De meesten begrepen wel dat Greth en ikzelf grapjes maakten toen zij de opnameset verliet. Voor zij die twijfelden, we maakten enkel plezier. Dat mag nu eenmaal in ons programma." Ook bevestigde de presentator dat hij "niet seksistisch" was. Het was nochtans niet de eerste keer dat Kilmeades uitspraken over vrouwen ter discussie kwamen te staan.

Toch kon deze uitleg niet iedereen paaien. Zo kreeg de conservatieve nieuwszender Fox de wind van voren met opmerkingen als:

- "Dit zal vele waarnemers niet verbazen, namelijk dat een buitensporige en openlijk seksistische uitspraak blijkbaar niet alleen toegelaten is wanneer de camera’s niet draaien, maar ook zo schaamteloos uitgezonden kan worden voor een publiek van miljoenen mensen." (Examiner)

- "Fox beledigt zelfs zijn eigen werknemers, maar dat is geen geheim meer. Het is niet helemaal duidelijk of de presentatrice lachte voor de grap of omdat ze zich een houding moest geven. Wellicht realiseerde ze zich dat haar copresentator haar liever in de keuken ziet en dat de omroep waarvoor ze werkt een statement wil maken die haar belangen niet bepaald verdedigt." (Modern Primate)

De vrouwenwebsite The Frisky vond de glimlach van Carlson dan weer een brug te ver en besloot: "In plaats van dit als een grap te beschouwen, is het voor ons beter dat je het écht afstapt", een reactie die ook op verschillende internetforums te lezen was.

Dat de 45-jarige Carlson nadien het voorval weglachte deed de nieuwswebsite Examiner besluiten: "Het kan zijn dat het allemaal een grap was. Maar het kan ook zijn dat Carlson meer waarde hecht aan haar loonbriefje, bestaande uit zes cijfers, dan aan haar zelfrespect."

lees ook