Amerikaans-Russische toenadering over Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin roepen op tot een onmiddellijk staken van het geweld in Syrië. De twee zagen elkaar in de rand van de top van de G20 in Mexico.

De Verenigde Staten en Rusland zaten tot nu toe op een totaal verschillende lijn inzake Syrië. Rusland is een traditionele bondgenoot van de Syrische president Assad, terwijl de VS vindt dat Assad moet opstappen omdat hij het leger inzet tegen de burgerbevolking. 

Pogingen om het Syrische regime te veroordelen in de VN-Veiligheidsraad zijn tot nu toe mislukt door een veto van Rusland en China. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton beschuldigde Moskou er vorige week nog van wapens te blijven leveren aan het Syrische leger, ook al krabbelde ze later terug. De Russen van hun kant zegden dat de Amerikanen de rebellen in Syrië bewapenen.

De twee landen hebben de plooien intussen weer wat gladgestreken. Na afloop van zijn ontmoeting met Poetin zei Obama dat de meningsverschillen over Syrië tussen de twee landen kunnen bijgelegd worden en dat beide landen het eens zijn dat er een politieke oplossing moet komen in Syrië om te beletten dat het land in een burgeroorlog terechtkomt.

Poetin voegde daaraan toe dat hij en Obama veel punten van overeenstemming hadden gevonden inzake Syrië.