Assisenproces over moedermoord start in Tongeren

In Tongeren is het assisenproces gestart tegen een 20-jarige jongeman die in juli 2009 de moeder van zijn vriendin heeft gedood met 15 hamerslagen. Zowel de beschuldigde als zijn vriendin waren minderjarig op het moment van de feiten, maar alleen de jongeman is uit handen gegeven.

De jongen was 17 jaar, het meisje was 15,5 jaar op de dag van de moord. De jeugdrechter kan bij minderjarigen tussen de 16 en 18 beslissen om hen uit handen te geven zodat ze als volwassenen berecht worden.

In het geval van de jongeman is dat ook gebeurd. De jeugdrechter oordeelde dat hij niet geleerd had uit vroegere jeugdbeschermingsmaatregelen na vorige misdrijven. Hij was zijn vader al eens te lijf gegaan toen hij 11 was. In de jeugdgevangenis heeft hij ook een begeleider aangevallen.

De dochter van het slachtoffer werd niet uit handen gegeven omdat ze nog geen 16 was op het moment van de feiten. Bij de start van het proces vandaag betreurde de advocaat van de jongeman deze gang van zaken. 

"Het is niet mijn keuze dat alleen mijn cliënt hier terechtstaat, maar de keuze van de wetgever. Een minderjarige, ouder dan 16 jaar, kan door de jeugdrechter uit handen gegeven worden, maar bij iemand jonger dan 16 jaar gaat dat niet", zei de advocaat. "Het meisje is ook plichtig bevonden aan deze feiten en zij blijft tot haar 20e opgesloten in de instelling in Beernem."

Vanmorgen is de akte van beschuldiging voorgelezen. In de loop van de week komen nog 36 getuigen aan bod. Verwacht wordt dat de jury vrijdag een uitspraak zal doen.

Op 9 juli 2009 belde het toen 15-jarige meisje rond 3.15 uur naar de hulpdiensten met de melding dat ze haar moeder hevig bloedend en naar adem snakkend had gevonden in de zetel. De hulpdiensten hebben de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis waar ze 3 uur later is overleden.

Het meisje beweerde dat ze een man met een zwarte trui met kap had zien weglopen van het huis. De speurders kwamen echter tot een andere conclusie. De moeder en dochter konden het niet goed met elkaar vinden, de moeder had problemen met de relatie tussen haar dochter en haar vriend die een agressief karakter had.

De speurders kwamen erachter dat het meisje haar moeder een slaappil had gegeven en haar vriend een sms had gestuurd. Het meisje ging naar de kamer waar haar tweelingzusjes van 7 sliepen. De vriend van het meisje ging naar de moeder en sloeg haar 15 keer met een hamer tot ze niet meer bewoog.