Beurzen zijn niet overtuigd

De Europese beurzen namen een sterke start na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag in Griekenland, maar konden die winst niet vasthouden toen de Spaanse langetermijnrente tot boven de alarmdrempel van 7 procent steeg.

De meeste indexen in Europa kleurden bij de opening meteen groen. Beleggers reageerden opgelucht op de overwinning van de pro-Europese partij Nea Dimokratia in Griekenland. De partij wil het land in de eurozone houden en is bereid het strenge besparingsplan van de EU te volgen.

Ook de langetermijnrente van Spanje en Italië daalde vanochtend even, maar om 10 uur gingen die weer in stijgende lijn. De Spaanse 10-jaarrente sprong voor het eerst boven de kaap van 7% en piekte zelfs even op 7,13%. Die grens van 7% is symbolisch, want rond dat peil moesten Griekenland, Ierland en Portugal eerder om hulp vragen van de EU en het Internationaal Muntfonds. De Italiaanse rente op 10 jaar steeg vanochtend boven de 6%.

De beurs van Brussel sloot de dag uiteindelijk af met een verlies van 0,39%. Vooral de financiële waarden deelden in de klappen. KBC ging 3,89% achteruit. In Spanje ging de beurs van Madrid 3% achteruit, Milaan verloor 2,85%.

Elders in Europa bleven de verliezen beperkt of was er zelfs een lichte winst. In Parijs bedroeg het verlies 0,69% en in Amsterdam 0,19%. In Duitsland won de Dax 0,30% en in Londen was er 0,22% winst.