Compensaties voor zelfstandigen tijdens straatwerken?

Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een wetsvoorstel ingediend zodat zelfstandigen makkelijker een compensatie kunnen krijgen tijdens openbare werken. Zo'n compensatie bestaat nu al, maar kan enkel uitgekeerd worden als de zelfstandige zijn zaak een paar dagen sluit.

De Clercq heeft cijfers opgevraagd over de zogeheten "inkomenscompensatievergoeding". Wat blijkt? In 2011 hebben 1.289 zelfstandigen zo'n compensatie aangevraagd. Dat heeft in totaal 2,5 miljoen euro gekost.

Als een zelfstandige zijn zaak minstens zeven dagen sluit tijdens openbare werken kan hij 70 euro per dag krijgen als compensatie. Maar De Clercq wil dat er ook vergoedingen gegeven worden aan zelfstandigen die hun zaak wel openhouden, maar door de werken minder klanten over de vloer krijgen.

"Iemand verplichten te sluiten vooraleer hij een compensatie krijgt is niet de beste manier om het voorbestaan van de zaak te verzekeren", aldus De Clercq.