Di Rupo: "Uitstel van betaling is onmogelijk"

Premier Elio Di Rupo (PS) reageert positief op de verkiezingsuitslag in Griekenland en hoopt dat er nu snel een regering komt. Hij is wel bereid om te praten over meer financiële ademruimte voor de bevolking.

Die nieuwe regering moet de opgelegde hervormingen doorvoeren, vindt Di Rupo, maar hij zegt ook dat er moet gepraat worden over meer ademruimte voor de Griekse bevolking.

"Ik denk dat uitstel ('van de besparingen en schuldaflossing, nvdr.) onmogelijk is, maar een aanpassing van de voorwaarden voor Griekenland is zeker mogelijk", zegt de premier. "Dat is van belang voor de Grieken, maar ook voor de rest van Europa."

"Eerst zien"

Terwijl een golf van opluchting doorheen de EU trekt, blijft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) op de vlakte. Hij merkt op dat er nog altijd geen stabiele regering gevormd is en tegelijk dat de tactische spelletjes in de Griekse politiek meteen opnieuw begonnen zijn.

Ook heeft de antibesparingspartij Syriza nog altijd een grote zege behaald en omdat ze de tweede partij is, moet ze geen verantwoordelijkheid dragen, stelt Vanackere vast. "Eerst zien", luidt zijn reactie.

Over een spreiding van de maatregelen die Griekenland moet nemen, is hij ook niet erg enthousiast. Het gaat niet enkel om besparingen, merkt de minister op, want bij de eisen van de EU aan Athene is ook een luik met hervormingen om de economie en vooral de overheid meer efficiënt te maken. Er is geen enkele reden om die hervormingen uit te stellen, want die zijn absoluut nodig voor groei en welvaart op termijn, aldus Vanackere.

De minister maakt ook een kanttekening bij het Griekse kiessysteem dat de grootste partij -nu de conservatieve Nea Dimokratia- 50 extra zetels in het parlement geeft. Zonder die "buitennissige regel", zou er vandaag geen meerderheid voor hervormingen zijn, aldus Vanackere.

Ten slotte verwijst hij naar de Europese top eind deze maand die volgens hem historisch zal zijn, want Europa moet nu echt knopen doorhakken. Europa moet daar komaf maken met het imago van "een dag te laat en een euro te weinig".

Verhofstadt: Nu werk maken van Griekse groei

Ex-premier en liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement Guy Verhofstadt wil dat Europa de Grieken nu eindelijk meer perspectieven geeft op groei.

Concreet wil hij dat een deel van de opbrengst van de privatisering gebruikt wordt om te investeren in de Griekse economie en dan vooral in de kmo's. Verhofstadt denkt aan een vierde tot een derde van dat bedrag. Nu wordt de volledige opbrengst besteed aan de afbouw van schulden.

Investeringen zouden er ook kunnen komen via de Europese structuurfondsen. Nu blijft daar heel wat geld ongebruikt zitten omdat Griekenland niet in staat is om zelf bij te dragen. Het principe van de cofinanciering of medefinanciering bepaalt dat een lidstaat enkel geld uit die fondsen kan krijgen als het zelf een deel investeert. Verhofstadt wil die regel afzwakken.

Anderzijds eist hij ook dat de grote pro-Europese partijen in Griekenland, de conservatieve Nea Dimokratia en de socialistische Pasok, onder druk worden gezet om een einde te maken aan het politiek cliëntelisme. Daar is toe nu toe veel te weinig druk uitgeoefend door de EU, aldus Verhofstadt.