Egyptische militairen geven zichzelf meer macht

In Egypte heeft de hoge militaire raad zichzelf nog meer belangrijke bevoegdheden toegekend. Intussen eist de Moslimbroederschap de overwinning op bij de presidentsverkiezingen. De militairen beloven wel dat ze eind deze maand officieel de macht overdragen aan de nieuw verkozen president.

Sinds het ontslag van ex-president Hosni Moebarak begin vorig jaar heeft een hoge militaire raad onder leiding van stafchef Mohammed Hoessein al-Tantawi (foto) de hoogste macht in handen.

Die raad heeft zichzelf plots heel wat meer bevoegdheden gegeven. Zo krijgt die de controle over de begroting en kunnen de militairen beslissen wie er in het comité mag zitten dat de volgende grondwet moet opstellen. Voortaan zou de president ook geen controle meer hebben over het leger.

De militairen willen zo blijkbaar het wetgevend vacuüm opvullen dat vorige week ontstaan is nadat het Hooggerechtshof het parlement ontbonden had. Dat parlement was eind vorig jaar verkozen, maar volgens het hof was dat niet volgens de wettelijke bepalingen verlopen.

In het ontbonden parlement hadden de moslimpartijen een meerderheid en de partij die banden had met de Moslimbroederschap was zelfs de grootste fractie.

Een van de generaals van de militaire raad laat intussen wel weten dat de militairen eind deze maand officieel de macht aan de nieuw verkozen president zullen overdragen. Dat zou gebeuren tijdens een grote ceremonie.

Moslimbroeder eist presidentschap op

Intussen heeft de Moslimbroederschap de overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opgeëist. Volgens de groep heeft haar kandidaat Mohammed al-Mursi 52% van de stemmen behaald tegenover 48% voor Ahmed Shafiq, een voormalig premier onder Moebarak.

Shafiq ontkent evenwel dat hij achterligt en spreekt over stemmingmakerij door de broederschap. Officiële resultaten zijn er overigens nog niet, want er moeten tientallen miljoenen stemmen worden geteld.

Als er onenigheid komt over de resultaten van de presidentsverkiezingen kan dat de spanningen in Egypte nog verder doen oplopen. Dat de topmilitairen zichzelf plots een pak extra bevoegdheden toekennen, valt ook slecht bij de moslimbroeders.