MIVB wordt duurder voor Vlaamse studenten

Volgend academiejaar zullen studenten aan Vlaamse onderwijsinstellingen in Brussel meer moeten betalen voor hun abonnement op het openbaar vervoer van de MIVB. De tussenkomst van Brik, een initiatief van de Vlaamse Hoger Onderwijsinstellingen, verdwijnt, waardoor de prijs verdubbelt.

Studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten in Brussel konden tot nu toe van een voordeeltarief genieten bij de MIVB. Tot vorig jaar konden meer dan 8.000 studenten nog voor 45 euro per jaar op het openbaar vervoer. Vanaf dit jaar werd dat 100 euro. Als de Brik-tussenkomst wegvalt, wordt dat meteen 204 euro.

Studentenservicedesk Brik, dat het geld van de Vlaamse overheid op tafel legde, heeft besloten om het voordeeltarief volledig te schrappen. De subsidiëring van de abonnementen zou te zwaar doorwegen op het budget.

Vlaamse studenten hebben een open brief geschreven aan Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) en staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). Grouwels betreurt de beslissing van Brik, maar gaat tot nader order niet in op de suggestie dat het Brussels Gewest financieel zou tussenkomen.