Samaras begint aan regeringsvorming

In Griekenland is de partijleider van Nea Dimokratia, Antonis Samaras, begonnen aan gesprekken om een nieuwe regering te vormen. Samaras heeft drie dagen tijd om een coalitie te vormen.
Antonis Samaras

Samaras is vanmorgen ontvangen door president Papoulias. Die benadrukte dat er snel een nieuwe regering moet komen. De centrumrechtse partij van Samaras heeft gisteren de parlementsverkiezingen gewonnen met 29,66 procent van de stemmen. De linksradicale partij Syriza werd tweede met 26,89 procent.

Na zijn gesprek met de president kondigde Samaras aan dat hij een zo breed mogelijke coalitie op de been wil brengen. Maar na een eerste ontmoeting met de leider van Syriza, Alexis Tsipras, liet die laatste weten dat hij in de oppositie wil gaan.

Algemeen wordt verwacht dat Samaras met de socialisten van Pasok een regering zal vormen, maar omdat die twee partijen maar een krappe meerderheid halen in het nieuwe parlement, wil Samaras toch blijven proberen om nog andere partijen mee in het bad te trekken.

Pasok-leider Evangelos Venizelos roept op om snel een regering te vormen, maar na zijn onderhoud met Samaras zei hij niet expliciet dat de PASOK daaraan zal deelnemen. "Het land moet tegen morgenavond (dinsdag) een regering hebben", zei Venizelos, die ook kritiek had op Syriza omdat de partij niet in een regeringscoalitie wil stappen. "Een onverantwoorde houding", noemde hij dat.

Trojka wacht op vorming regering

Pas als er een regering is gevormd, kunnen experten van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank (de trojka) opnieuw naar Athene trekken om te bestuderen hoe het zit met de implementatie van het internationale steunprogramma.

"Eerst een regering, dan gaan we aan de slag", luidt het in de Europese wandelgangen. "Door de politieke impasse en de verslechterde economische vooruitzichten heeft de implementatie van het programma vertraging opgelopen. Wanneer er een nieuwe regering is, kan de trojka terugkeren naar Athene om een exacte stand van zaken op te maken."

Off the record is te horen dat aanpassingen aan het programma niet uitgesloten zijn. Dat gebeurde eerder in Ierland, waar een verhoging van de minimumlonen gecompenseerd werd met andere maatregelen.