Zonnecellenbedrijf Photovoltech gaat deuren sluiten

Het zonnecellenbedrijf Photovoltech uit Tienen heeft de intentie bekendgemaakt om het bedrijf te sluiten. 267 jobs zijn bedreigd. Het bedrijf maakt zonnecellen om in zonnepanelen te plaatsen. De sector van de zonne-energie heeft het moeilijk de laatste tijd.

Volgens Photovoltech is er een overcapaciteit op de markt van de zonne-energie, waardoor er een prijzenoorlog is ontstaan onder de bedrijven die zonnecellen en/of zonnepanelen maken. Photovoltech zegt ook sterke concurrentie te ondervinden van Aziatische spelers die goedkoper zonnecellen kunnen produceren en dus ook goedkoper kunnen aanbieden op de markt.

Naast de toegenomen concurrentie is er ook een verminderde vraag naar zonnepanelen op de markt. De markt is nog niet verzadigd, maar de federale regering heeft de belastingaftrek voor zonnepanelen (en andere energiebesparende investeringen) afgeschaft. Ook de Vlaamse overheid overweegt om de subsidies voor zonnepanelen tot 80 procent te verminderen.

Wat nu met Photovoltech gebeurt, is een voorbode voor meer slecht nieuws uit de sector van de zonnepanelen", zegt Alex Polfliet van PV-Vlaanderen, de sector federatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Dit weekend hebben nog zo'n 300 installateurs geprotesteerd tegen het beleid van de federale en Vlaamse regering.