Zware regenval stuurt de ochtendspits in de war

Boven ons land zijn vanochtend vroeg zware onweders uitgebroken. Zowat het hele land heeft felle buien over zich heen gekregen. Het zware onweer heeft de ochtendspits in de war gestuurd. In Limburg is de schade na het onweer het grootst.

Tijdens een "normale" ochtendspits staat er op maandagochtend zo'n 220 kilometer file. Rond 8 uur was dat 390 kilometer, de piek van de ochtendspits. Na 8 uur is het aantal kilometer file beginnen af te nemen.

De verkeershinder was het grootst van Lummen naar Heverlee en Brussel. Ook op de E19 van Antwerpen naar Machelen was het langzaam bumperrijden, net als op de Binnenring rond Brussel, op de E19 van Bergen naar Anderlecht en op de E313 van Hasselt naar Antwerpen.

Veel regen maar weinig hinder behalve in Limburg

"Er is erg veel neerslag gevallen, in Melle en Sint-Katelijne-Waver is er 15 millimeter neerslag gevallen, in Ukkel zelfs 21 liter per vierkante meter. Dat is vooral op een heel korte tijd gevallen, dus er is overal wel wateroverlast geweest, en hier en daar ook felle rukwinden", zegt weerman Frank Deboosere.

Ondanks de felle neerslag en de grote hoeveelheid water die overal op korte tijd is gevallen, valt de wateroverlast en de schade mee, behalve in Limburg. Heel wat straten zijn daar onder water gelopen.

Vooral het westen en het oosten van de provincie kregen het zwaar te verduren. Op de Koerselsesteenweg in Heusden-Zolder ging een deel van een dak waaien.

In de Eindestraat en de Emiel Dorlaan in Dilsen-Stokkem is een windhoos gepasseerd waardoor verschillende daken beschadigd raakten. 

Ook op de Diestersteenweg in Maaseik zijn dakpannen weggewaaid. In Beringen raakten de Vrevijverstraat en de Schrikheidestraat versperd door omgevallen bomen.

In de andere provincies is de schade beperkt gebleven. De brandweerdienst van Zaventem was een tijdje niet bereikbaar omdat de bliksem was ingeslagen in de kazerne. Daarop is brand uitgebroken. De brandweer had de brand snel onder controle.

In Etterbeek is de bliksem ingeslagen op een dak op de Waversesteenweg. De brandweer kon het vuur snel blussen, alleen het dak raakte beschadigd. In Puurs is de bliksem ook ingeslagen op een huis.

Ook treinen vertraagd

Ook het treinverkeer ondervond hinder van de weersomstandigheden. Op drie verschillende plaatsen is de bliksem ingeslagen. Onder meer bij het station Brussel-Zuid waardoor de treinen van en naar Brussel hinder ondervinden en vertraging oplopen. Er was ook een blikseminslag op het rijtuigendepot in Vorst. In Sint-Joris-Weert raakte de seingeving verstoord na een blikseminslag.

Uit veiligheidsoverwegingen hebben de meeste treinbestuurders ook hun snelheid verlaagd tijdens het onweer, waardoor heel wat treinen lichte vertragingen hebben opgelopen.

Aan een overweg bij het station Sint-Agatha-Berchem is vanochtend een trein op een auto gebotst. Het treinverkeer op de lokale spoorlijn tussen Jette en Ternat is in beide richtingen onderbroken, meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. Reizigers moeten een bus nemen tussen Ternat en Jette. De 22-jarige bestuurder van de auto is overleden aan zijn verwondingen.