18 doden bij gevechten tussen Turken en Koerden

In het zuidoosten van Turkije zijn tien Koerdische rebellen en acht Turkse militairen omgekomen bij gevechten. De Turks-Koerdische rebellen van de PKK hebben nabij de grens met Irak Turkse legerbases aangevallen.

Volgens de eerste berichten zouden PKK-strijders vanuit Irak de grens zijn overgestoken. Ze hebben daarna twee basissen van het Turkse leger aangevallen, maar werden teruggeslagen.

Bij de gevechten zijn tien rebellen en acht Turkse militairen omgekomen. Het Turkse leger heeft met helikopters en grondtroepen de achtervolging ingezet, maar de Koerden hebben een toevlucht gezocht in Irak.

De aanvallen komen net op een ogenblik dat de regering van premier Tayyip Erdogan de Koerdische minderheid meer culturele rechten wil geven. Zo zouden scholieren de kans krijgen op school Koerdisch te leren en zouden er ook speciale uitzendingen in die taal komen op radio en televisie.

Sinds het uitbreken van de opstand van de Koerdische rebellengroep PKK in 1984 zijn er al tienduizenden doden gevallen. De meeste mensen kwamen om in het zuidoosten van Turkije, maar er werden ook bomaanslagen en moorden uitgevoerd in grote Turkse steden.