"Uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties"

"Het ging om uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties." Zo reageert Walter Capiau in "De ochtend" op de beschuldigingen van seksueel misbruik. "Voor mij is dat een jeugdzonde geweest in een periode waarin dat tot de taboesfeer behoorde". In een persbericht verontschuldigt hij zich publiekelijk voor de feiten.

Dag Allemaal pakt vandaag uit met de bekentenis van Capiau. In de jaren 60 en 70  heeft hij zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen.

In "De ochtend" erkent hij de feiten. "Het ging om uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties", zegt Capiau. "Vriendschappelijke relaties die vlot verliepen en waar ik soms inderdaad wel te ver ben in gegaan."

De twee slachtoffers die een klacht ingediend hebben waren op het moment van de feiten 15 à 16 jaar oud, vertelt de gewezen tv-presentator. Een van de twee kende hij van bij de scouts, de andere van binnen de familiekring.

"Ik ben bij de politie geroepen omdat er 2 klachten waren. Dat past in het tijdskader momenteel. Iedereen die daar vroeger mee in contact gekomen is, heeft nu de mogelijkheid om dat bekend te maken. Plots word je dan geconfronteerd met iets uit een ver verleden."

"De jaren 60, dat is allemaal zo lang geleden", aldus Capiau. "Ik wil het niet minimaliseren. Ik noem het een fout uit de jeugdjaren. De sfeer was helemaal anders in die tijd, daar werd niet over gesproken. Nu is dat een confrontatie die pijnlijk is".

Waarom heeft hij tot nog toe de beschuldigingen afgedaan als roddels en leugens? "Ik vond dat ik mezelf niet moest beschuldigen tegen een journalist of een blad. Indien het gerecht me dat vraagt, dan moet ik de waarheid vertellen. Het is niet omdat ik de waarheid niet zeg dat ik lieg hé", antwoordt Capiau.

"Op een zeker moment heb ik dat van mij afgezet en voor mezelf afgesloten. Met een van die twee in onderling overleg. Dat stuk van mijn leven lag voor mij achter de rug", zo besluit Capiau.

Capiau verontschuldigt zich in persbericht

In een persbericht dat Capiau later vandaag verspreidde, verontschuldigt hij zich publiekelijk "voor de feiten die bekend geraakt zijn over zijn jeugdjaren". "Ik wil ze zeker niet minimaliseren door ze in hun tijdskader te plaatsen. Toen besefte ik niet dat dit fout was; vandaag besef ik meer dan ooit dat dat wel zo was."

"Ik ben te ver gegaan en ik draag daar vandaag de mentale gevolgen van. Ik heb veel spijt van wat gebeurd is. Ik wist toen niet beter. Ik vraag de betrokkenen mijn onaanvaardbare gedrag van weleer te vergeven", klinkt het.

Capiau wil over de zaak geen verdere publieke verklaringen afleggen en vraagt de media zijn privacy te respecteren.

Meest gelezen