Artsen moeten alle gevallen van bof melden

Artsen moeten alle gevallen van bof melden aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Op die manier wil het agentschap een vollediger zicht krijgen op de bofepidemie.

De bofepidemie brak de voorbije maanden uit onder studenten in Gent en in de rest van Oost-Vlaanderen. Daar waren er al meer dan 300 gevallen. De ziekte springt nu ook over naar andere studentensteden.

Door een meldingsplicht in te voeren in heel Vlaanderen kan het agentschap de omvang van de uitbraak permanent evalueren en maatregelen nemen wanneer nodig. Bij een uitbraak in een klas zal bijvoorbeeld worden bekeken welke studenten gevaccineerd zijn.

Bof uit zich vooral in een zwelling van de speekselklier, wat het pijnlijk maakt om te eten of te slikken. De ziekte wordt overgedragen via de lucht of het speeksel.

De uitbraak bij studenten is volgens de woordvoerder van het agentschap, Joris Moonens, niet verwonderlijk. "We weten dat de vaccinatiegraad in deze leeftijdsgroep te laag ligt en dat de bescherming van het bofvaccin vermindert met de jaren", zegt Moonens.

"De examenperiode en de zomervakantie roepen de uitbraak mogelijk een halt toe, maar volgend academiejaar kan ze zich voortzetten en uitbreiden. Om dat te monitoren, voert het agentschap nu de meldingsplicht in", klinkt het nog.

Meest gelezen