Aviapartner fuseert met de Franse tegenhanger WFS

Het Belgische bedrijf voor afhandeling in de luchtvaart Aviapartner gaat fuseren met de Franse rivaal WFS. Samen worden die het grootste bedrijf uit de sector in Europa en de tweede op wereldschaal.

De huidige eigenaars van Aviapartner, het Britse investeringsfonds 3i en topman Laurent Levaux, zullen 40% van de aandelen van de fusiegroep bezitten. De overige 60% komen in handen van het Franse investeringsfonds LBO France.

Beide bedrijven zijn erg complementair. Aviapartner is vooral actief in de Benelux en dan in de afhandeling van passagiers. WFS is een van de grootste bedrijven uit de sector in Europa en is vooral gespecialiseerd in de behandeling van bagage. Er zullen dan ook geen banen sneuvelen door de fusie. 

De nieuwe fusiegroep WFS & Aviapartner zal het grootste bedrijf op de Europese luchthavens worden en de nummer twee in de wereld. Samen zijn die goed voor een zakencijfer van een miljard euro en hebben ze 17.000 werknemers.

De vakbonden reageren positief op de overname. Ze zijn blij dat Aviapartner belooft dat de overname niet zal leiden tot banenverlies.

De slag om licenties

De voorbije maanden was er op de luchthaven veel te doen om de licenties van afhandelingsbedrijven. In juni vorig jaar besliste de directie van Brussels Airport dat Aviapartner geen nieuwe licentie krijgt en dat haar activiteiten overgenomen worden door Swissport.

Dat leidde toen tot heel wat ongerustheid bij het personeel op Brussels Airport. De mensen wisten namelijk niet aan welke voorwaarden Swissport hen te werk zou stellen.

Aviapartner zelf zegt dat er fouten zijn gemaakt in de toewijzingsprocedure en spande een rechtszaak in kort geding aan. De rechter besliste in juni dat er een zaak ten gronde moet komen en dat Aviapartner voorlopig dus moet blijven voort werken op de luchthaven.

Die uitspraak ten gronde is er nog niet en dus werkt Aviapartner voorlopig verder. Ondertussen heeft Swissport, het bedrijf dat normaal de licentie van Aviapartner zou krijgen, Flightcare overgenomen. Flightcare is het tweede bedrijf dat naast Aviapartner ook afhandeling doet op de luchthaven van Zaventem.

Meest gelezen