Balthazar: "Wij moeten nu in actie schieten"

In de Tootsstudio van de VRT hebben tientallen BV's een lied opgenomen voor het klimaat. Het is een initiatief van Nic Baltazar aan de vooravond van de aardetop van de komende dagen in Rio de Janeiro. Hij hoopt dat vele duizenden mensen het in september op straat zullen zingen.

Stef Kamil Carlens van Zita Swoon en dirigent Dirk Brossé bewerkten het Italiaanse partizanenlied "Bella ciao" tot "Do it now". Zo'n 60 BV's, onder wie Lady Linn, Lien Van de Kelder, Brahim, Michaël Pas, Els De Schepper en Luc De Vos, zongen het samen met het kinderkoor van de Vlaamse Opera.

Nic Balthazar hoopt dat duizenden mensen in heel België het lied zullen zingen in het weekend van 22 en 23 september. In meer dan 70 steden en gemeenten zijn er al acties georganiseerd waarbij verenigingen, ngo's en koren "Do it now" zullen zingen. "Samen zingen is iets wat we ook verloren zijn", vindt Balthazar. "Dat gevoel van samen dingen te kunnen doen is het begin van de oplossing."

De zangmomenten worden gefilmd en gemonteerd tot een clip waarmee Balthazar wil uitpakken in de aanloop naar de klimaattop in Doha in november. "De politici moeten nu handelen", zegt hij. "Het dak van ons huis staat al in brand. Als we nu in actie schieten, kunnen we het huis nog redden."

Met het lied en de clip is Nic Balthazar toe aan zijn derde The Big Ask-project voor het klimaat. Eerder lanceerde hij al The Big Ask en The Big Ask Again, met hetzelfde doel: aandacht vragen voor de klimaatverandering. "Voor The Big Ask engageerden we 6.000 mensen, voor The Big Ask Again waren dat er 12.000. Ik maak me sterk dat we in september 24.000 mensen op straat kunnen krijgen", zegt hij.

Meest gelezen