Blinde nieuwslezer hoopt anderen te inspireren

In Zuid-Korea zijn kijkers van de tv-zender KBS hem al een tijdje gewoon, maar voor ons is hij nog een unicum: Lee Chang-hoon, de 27-jarige blinde nieuwslezer. Lee leest al zeven maanden het nieuws voor en let daarbij vooral op zijn houding en zijn gezichtsuitdrukking.
Lee Chang-hoon aan het werk.

Terwijl Lee recht in de cameralens kijkt, maakt hij gebruik van teksten in braille. Zo kan hij via zijn vingertoppen het nieuws "lezen".

Volgens hem gaat dat al aardig en is hij inmiddels een vertrouwd gezicht voor de kijkers. Maar Lee blijft kritisch: hij kan nog beter worden en oefent op zijn houding en mimiek. Dat is ook het moeilijkste. "Want ik zie niet hoe ik eruitzie", zegt Lee.

Lee hoopt als nieuwslezer anderen met beperkingen te inspireren.

lees ook