E-books populairder dan hardcovers in de VS

In de VS zijn er voor het eerst meer e-books verkocht dan hardcovers, boeken met een harde kaft. Paperbacks, boeken met een zachte kaft, blijven voorlopig wel het populairste formaat, maar ook die positie wordt bedreigd door het digitale boek.

Het e-book is aan een steile opmars bezig in de VS. Steeds meer mensen lezen op hun tablet of e-reader, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Association of American Publishers, waarin de gegevens van bijna 1.200 uitgevers zijn verwerkt.

In het eerste kwartaal van 2012 brachten e-books 282,3 miljoen dollar in het laatje. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is dat een stijging van ruim 28 procent.

De verkoop van hardcovers leverde 229,6 miljoen dollar op. Ook dat is een stijging (met 2,7 procent), maar het boekenformaat is daarmee wel ingehaald door het e-book. Met paperbacks erbij geteld heeft het papieren boek wel nog een ruime voorsprong op het digitale boek.

Want paperbacks, waarvan de verkoop 299,8 miljoen dollar opbracht begin dit jaar, blijven het populairst. Al daalde de verkoop wel met ruim 10 procent. Het zit er dan ook aan te komen dat het e-book snel het populairste formaat zal worden.

Ook audioboeken doen het goed in de VS. De verkoop steeg met 32,7 procent naar een omzet van 25 miljoen dollar. De totale netto-omzet van de Amerikaanse boekensector ging 1,8 procent omhoog.