Formatie met drie partijen in Griekenland

Voor de tweede opeenvolgende dag wordt in Athene onderhandeld over de vorming van een nieuwe regering. Naast de twee traditionele partijen zit ook de pro-Europese formatie Democratisch Links mee aan tafel.

Formateur Antonis Samaras (boven rechts) van de conservatieve Nea Dimokratia (ND) heeft de socialistische Pasok en de kleinere pro-Europese partij Democratisch Links (Dimar) uitgenodigd. 

De socialisten wilden ook de extreemlinkse groep Syriza mee aan tafel, maar hebben die eis inmiddels laten vallen. Syriza zelf wou ook aan de kant blijven staan om oppositie te voeren tegen de verwachte besparingsplannen.

Nea Dimokratia, Pasok en Democratisch Links moeten het nu eens worden over plannen om nog verder te besparen, maar ze hopen ook om van de EU zachtere voorwaarden te bedingen in ruil voor miljarden noodkredieten van de EU en het Internationaal Muntfonds.

De EU heeft al laten weten niet te willen praten over een verzachting of uitstel van de maatregelen, maar er groeit wel een consensus om de Griekse economie op een of andere manier uit het moeras te halen.

Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker laat ook weten dat een "substantiële aanpassing" van de overeenkomst met Griekenland "onbespreekbaar" is. Toch laat hij de Grieken ook enige onderhandelingsruimte: "Al drie of vier weken geleden zei ik dat een verlenging in de tijd eventueel besproken kan worden. In Griekenland is de recessie dieper dan in andere landen".