Hacker steelt kaartgegevens van 2 Belgen

Een hacker die is binnengedrongen bij 79 banken, heeft voor 50 gigabyte aan gegevens van Visa- en MasterCard-klanten gestolen. Bij de slachtoffers zijn ook twee Belgen.

De hacker, die zichzelf Reck0r noemt, zegt dat hij de gegevens niet bemachtigde via Visa en Mastercard zelf, maar "door binnen te dringen bij 79 banken die hij al drie maanden viseerde". Bij Visa konden ze na grondig onderzoek bevestigen dat er inderdaad geen inbreuken in hun systemen waren geweest.

De hacker zette maandag al een document van 113 pagina's online. Daarin staan de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van duizenden klanten.

Intussen zegt Atos Wordline, de beheerder van het elektronische betaalnetwerk dat gisteren twee Belgische kaarthouders het slachtoffer waren van diezelfde hacker. "We hebben de nodige maatregelen genomen en de kaarten geblokkeerd", zegt Bram Boriau van Atos Wordline.

De veiligheidsexperts van de gespecialiseerde blog Belsec spreken van de "hack van het jaar". Ze vermoeden dat er wereldwijd tienduizenden mensen benadeeld zijn.