Kunnen pedofielen binnenkort woonverbod krijgen?

Rechters kunnen binnenkort zedendelinquenten verbieden om in een bepaalde zone te wonen. Dat staat in een wetsvoorstel van de zes meerderheidspartijen, waarover de Kamer zich deze week zal buigen. Het bericht staat in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Op dit ogenblik kan de rechter een zedendelinquent al verbieden bepaalde activiteiten, zoals een turn- of muziekles, bij te wonen of uit te oefenen in de aanwezigheid van kinderen.

Volgens het wetsvoorstel moet er ook een verbod opgelegd kunnen worden om "te wonen, te verblijven of zich te vertonen in een door de rechter aangewezen zone". Meestal is dat een (deel)gemeente.

Het wetsvoorstel vloeit voort uit de aanbevelingen van de Kamercommissie Seksueel Misbruik. "Uit de vele hoorzittingen die we met de bijzondere commissie organiseerden, bleek dat het draagvlak voor een woonverbod groot is", zegt hoofdindienster Carina Van Cauter (Open VLD, foto) in Het Nieuwsblad en De Standaard. "De voortdurende nabijheid van de dader kan een ingrijpende impact hebben op het slachtoffer en de verwerking van de traumatische ervaring in de weg staan."

Ook SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt is heel tevreden dat er "een evenwicht is gevonden tussen de bescherming en de belangen van het slachtoffer, en het recht op reclassering van de dader". "Vergelijk het met een beroepsverbod: ook dat is formeel, maar kan op elk moment in vraag gesteld worden", aldus Landuyt.