Microsoft brengt zijn eigen tablets op de markt

Microsoft heeft vannacht twee Windows 8-tablets voorgesteld die kunnen worden uitgerust met een 3 millimeter dun toetsenbord. Met de nieuwe tablets (de Surface RT en de Surface Windows 8 Pro) gaat Microsoft de strijd aan met de iPad van concurrent Apple.

Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het is vooral bekend van het besturingssysteem Windows en van kantoorsoftware Microsoft Office.

Vannacht stelde topman Steve Ballmer zijn nieuwste producten voor: de Surface RT en de Surface Windows 8 Pro, twee tablets die respectievelijk draaien op Windows RT en Windows 8 Pro.

De Surface RT moet concurreren met de iPad van Apple. Het gewicht en de dikte van de tablet zijn vergelijkbaar, maar het grote verschil is dat bij de Surface ook een 3 millimeter dun toetsenbord wordt geleverd: de Touch Cover. Bovendien bezit het een standaard USB-aansluiting en een SD-kaartslot, wat vaak als groot gemis wordt ervaren bij de iPad.

De zwaardere versie met Windows 8 Pro houdt meer het midden tussen een tablet en een laptop: USB3-slot, ventilatoren, tot 128Gb opslagcapaciteit, minidisplaypoort-uitgang, 13,5 millimeter dik en dik 900 gram. Aangezien deze ook een klassieke, minder energiezuinige processor heeft en draait op Windows 8 kan je hierop dan ook gewone software installeren.

Beide apparaten hebben een 10,6” scherm, 1 inch groter dan dat van zijn concurrent iPad. De eerste versie heeft 720p video, de duurdere variant ondersteunt 1080p.

De tablets moeten rond de lancering van Windows 8 in de herfst op de markt komen. De prijs is nog onbekend.