Moslimbroeders op ramkoers met militairen

In Egypte weigert de Moslimbroederschap zich neer te leggen bij de ontbinding van het parlement. Daarin hadden de kandidaten van de broederschap de meeste zetels.

In Egypte nemen de spanningen steeds verder toe, vooral dan tussen de Moslimbroederschap en de legertop die nu het land bestuurt.

Zo weigeren de Moslimbroeders om zich neer te leggen bij de ontbinding van het parlement. Dat was vorige week door het Hooggerechtshof ontbonden omdat de verkiezingen ervan in december niet wettelijk verlopen zouden zijn.

Gisteren had de hoge militaire raad (foto) de wetgevende bevoegdheid van het parlement overgenomen en zichzelf verregaande bevoegdheden toegeëigend. Die raad is tijdelijk het hoogste staatsorgaan sinds het ontslag van ex-president Moebarak.

In dat parlement had de PLJ, de partij van de Moslimbroeders, de meeste zetels. Aanvankelijk leek de partij zich neer te leggen bij de ontbinding, maar nu vinden de broeders dat het parlement wel wettelijk is en moet kunnen voortwerken. 

Wel is gisteren de 100 leden tellende grondwettelijke raad bijeengekomen. De leden daarvan zijn verkozen door het parlement en moeten een nieuwe grondwet opstellen.

Ook spanning rond presidentschap

Intussen worden nog altijd stemmen geteld van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag, maar de kandidaten hebben daar niet op gewacht.

Volgens de Moslimbroeders heeft hun kandidaat, Mohammed al-Mursi, een duidelijk voorsprong bij het tellen van de stemmen. Zijn rivaal Ahmed Shafiq betwist dat.

Het gaat om een duidelijke keuze tussen de Moslimbroeder al-Mursi en Shafiq, een voormalig premier en stafchef van de luchtmacht onder ex-president Hosni Moebarak. Shafiq zou daarbij kunnen rekenen op de stemmen van de koptische christelijke minderheid in Egypte.

Meest gelezen