Nummerplaatscanners leveren veel geld op

De nummerplaatscanners die onze overheid heeft aangekocht om te controleren of mensen hun verkeersbelasting wel betalen, leveren ons land veel geld op. Zo'n scanner kost 30.000 euro per stuk, maar betaalt zichzelf binnen de tien dagen terug.

In Vlaanderen controleert de Vlaamse Belastingdienst of we onze verkeersbelasting wel betalen. In Wallonië en Brussel gebeurt dat door de douane.

Sinds twee maanden heeft de douane "nummerplaatscanners". Daardoor wordt er heel wat tijd bespaard. Vroeger moest de douane een auto aan de kant zetten om dan na te trekken of de belasting betaald was. De scanner staat automatisch in contact met een database en levert snel werk.

Dat snelle werk loont blijkbaar. Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (SP.A) maakte cijfers bekend: 95% van de chauffeurs die de douane nu nog aan de kant zet, heeft ook effectief zijn verkeersbelasting niet betaald. Vroeger was dat amper 4% tot 8%.

De dure kostprijs van de scanners doet er dus niet toe, want door het hogere aantal boetes dat de douane nu uitschrijft, hebben de scanners zichzelf al terugbetaald na amper 10 dagen.

Binnenkort zouden de scanners ook andere zaken kunnen controleren. Bijvoorbeeld of een auto wel een verzekering heeft, ook dat is verplicht. Voor dat ingevoerd kan worden, moeten gegevens van verschillende databanken nog met elkaar worden uitgewisseld.

Meest gelezen