Onduidelijkheid over gezondheidstoestand Moebarak

Er heerst grote onduidelijkheid over de gezondheidstoestand van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak. Volgens de staatsmedia in het land zou Moebarak klinisch dood zijn, maar de legerleiding ontkent dat. Volgens hen zou hij in coma liggen.

Hersendood, dat betekent dat Moebarak's hart nog klopt maar dat zijn hersenactiviteit stilligt. De voormalige president wordt door beademingsapparatuur in leven gehouden.

Moebarak werd gisteravond getroffen door een hartstilstand, gevolgd door een hersenbloeding. Hij werd uit de gevangenis overgebracht naar het militair ziekenhuis in Caïro. Daar werden verschillende pogingen ondernomen om hem te reanimeren met behulp van een defibrilator. Het is niet duidelijk of dat ook gelukt is.

Dat Moebarak klinisch dood is wordt gezegd door de staatsmedia van het land. Het Egyptische leger ontkent dat, maar geeft wel toe dat Moebarak op dit moment beademd wordt. Volgens de legerleiding ligt Moebarak in een coma.

Staatsmedia zeggen dat hulpdiensten Moebarak nog hebben proberen te reanimeren, zonder enig succes. De gezondheid van Moebarak was al een hele tijd slecht, maar verschillende berichten over zijn gezondheid zijn ook al onjuist gebleken.

Koert Debeuf is in Caïro en vertelde onze redactie via de telefoon dat de onduidelijkheid in Egypte groot is. "Maar het is niet de eerste keer dat Moebarak stervende zou zijn, dat beweerde men ook vlak nadat hij zijn levenslange celstraf kreeg", klinkt het.

"Het zou kunnen dat de tegenstrijdige berichten verspreid worden om de betogende massa op het Tahrirplein stil te houden", voegt Debeuf daar nog aan toe. Op het bewuste plein in Caïro zijn weer veel opstandelingen verzameld die aanklagen dat het leger te veel macht naar zich toe trekt.

Die menigte stil houden zou in alle geval niet gelukt zijn. Vlak na de berichten over zijn eventuele overlijden zou er opnieuw onrust uitgebroken zijn op het Tahrirplein.

Midden april werd Moebarak al eens opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een hartaanval gekregen had tijdens een ondervraging. Moebarak is 84 jaar en regeerde 30 jaar lang over Egypte.