Opnieuw meer planten en dieren bedreigd

Ondanks alle pogingen om het milieu te beschermen, neemt het aantal bedreigde soorten toe. Van de bijna 64.000 onderzochte dier- en plantensoorten zijn er zo'n 20.000 met uitsterven bedreigd. Dat meldt de IUCN, de International Union for Conservation of Nature.
In Israël is de schijftongkikker voor het eerst in 50 jaar opnieuw gezien.

De natuurbeschermingsunie IUCN heeft vandaag in Rio de Janeiro zijn recentste Rode Lijst met bedreigde dier- en plantensoorten bekendgemaakt. De lijst moet de politici wakker schudden, die morgen op de VN-top voor duurzaamheid Rio+20 aanwezig zijn.

Volgens de IUCN-telling zijn 41 procent van de amfibieën, 33 procent van de koraalriffen, 25 procent van de zoogdieren, 13 procent van de vogels en een op de vijf plantensoorten bedreigd.

Op de Rode Lijst, die naast erg bedreigde ook minder bedreigde soorten oplijst, staan nu ook enkele nieuwe dieren. Het gaat onder meer om de inktvis Sepia apama, de Australische reuzeninktvis (kleine foto), het springaapje of titi Callicebus caquetensis, de pijlstaartrog Himantura leoparda, de zwarte leguaan Ctenosaura nolascensis en de slang Python bivittatus.

Andere soorten kregen een hogere kwalificatie, van "bedreigd" naar "ernstig bedreigd", zoals de Zuidoost-Aziatische cobra Naja siamensis.

Er valt ook enig positief nieuws te rapen. In Israël werd een als uitgestorven beschouwde kikker opnieuw ontdekt in een natuurgebied in het noorden van het land. De Israëlische schijftongkikker (Discoglossus nigriventer, grote foto) staat nu op de lijst als "ernstig bedreigd".

"De meeste redenen voor verlies aan biodiversiteit zijn van economische aard", beklemtoont Simon Stuart, de voorzitter van de IUCN Species Survival Commission.

De gevolgen van de klimaatsverandering en invasieve soorten zijn volgens de IUCN slechts moeilijk ongedaan te maken. Zo verspreidt de uit het Amazone-gebied stammende waterhyacint (Eichhornia crassipes) zich in de wateren in Afrika en veroorzaakt daar jaarlijks voor ongeveer 100 miljoen dollar (80 miljoen euro) schade aan drinkwatervoorziening, transport en visserij.

Ook de mens in gevaar

De snelle afname van het aantal dier- en plantensoorten kan de bronnen voor voedsel, geneesmiddelen en zuiver water net als de bestaansbasis van miljoenen mensen in gevaar brengen.

"Duurzaamheid is een vraag van leven en dood voor de mensen op onze planeet", zo zei de directeur-generaal van de IUCN, Julia Marton-Lefèvre. "Een duurzame toekomst kan niet bereikt worden, zonder de veelvoud aan soorten te behouden - de dier- en plantensoorten, hun biotopen en hun genen..." Dat geldt niet alleen voor de natuur zelf, maar ook voor de zeven miljard mensen, die daarvan afhankelijk zijn.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat zelfs in sterk ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten de helft van de 100 meest voorgeschreven geneesmiddelen hun oorsprong in wilde planten en dieren hebben. Vooral amfibieën spelen een belangrijke rol bij de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Vele grondstoffen worden uit huidsubstanties van kikkers ontwikkeld. Daarnaast worden meer dan 70.000 verschillende planten in de traditionele of moderne geneeskunde gebruikt.

Een volgroeide loofboom produceert dan weer zuurstof voor zowat tien mensen.

De natuurbeschermingsunie IUCN in Genève is het grootste netwerk op het gebied van milieubescherming. Het bundelt meer dan duizend overheids- en andere milieuorganisaties.