Pakistaanse premier Gilani is afgezet

In Pakistan heeft het Hooggerechtshof premier Yousef Razi Gilani afgezet omdat hij weigert om een corruptieonderzoek te laten voeren naar zijn partijgenoot en president Asif Ali Zardari. Dat kan een nieuwe politieke crisis in het land ontketenen.

In april had het hof premier Gilani veroordeeld wegens minachting voor het Hooggerechtshof. Gilani had geweigerd om een onderzoek wegens corruptie te laten voeren naar zijn partijgenoot en president Asif Ali Zardari. Volgens Gilani genoot de president immuniteit. 

Omdat Gilani geen beroep had aangetekend tegen die beslissing, bevestigt het Hooggerechtshof nu dat hij ontslagen is als premier en dat hij ook niet langer lid van het parlement mag zijn.

De top van de Volkspartij PPP, de partij van de vermoorde premier Benazir Bhutto, is nu bijeen. Officieel moet die nu een opvolger voor Gilani benoemen, maar het is niet duidelijk of die een meerderheid in het parlement achter zich kan krijgen. 

Hoe dan ook beschuldigt de PPP het Hooggerechtshof van inmenging in de politiek. Sommigen vermoeden dat het leger achter het Hooggerechtshof staat in een poging om de politiek te domineren.