Politici achter het fornuis in "Masterchef"

Vanaf 2 juli start de nieuwe reeks van "Masterchef" op VTM. Een resem BV's neemt de kookhandschoen op, onder wie ook enkele politici. Zo zullen Hasselts burgemeester Hilde Claes, N-VA-lijsttrekker Mark Demesmaeker en burgemeester van Affligem Walter De Donder zich in de gunst koken van Wout Bru. Ook SP.A-minister van werk, Monica De Coninck, doet mee.

De uitzendingen van "Masterchef" lopen tijdens de sperperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tussen 14 juli en 14 oktober mogen lokale politici geen campagne voeren. De meeste media zijn dan ook uiterst voorzichtig met het opvoeren van politici.

Voor het programma van VTM is er echter geen probleem, aangezien de afleveringen al werden opgenomen en de zender er zelf geen probleem van maakt. Is het dan een handige truc van de gemeentepoliticus om toch publiciteit te krijgen? "Het is voor mij in ieder geval gewoon toeval", zegt Walter De Donder, CD&V-burgemeester van Affligem, "ze hebben mij gevraagd en ik vond het leuk om te doen."

Burgemeester, Plop en Masterchef?

De Donder moet naar eigen zeggen het "deeltijds mediafiguur zijn" met het burgemeesterschap combineren. Met diezelfde rol als burgemeester in de Ketnetserie "Samson & Gert" en die van "Kabouter Plop" hangt De Donder immers tussen politiek en showbizz.

Een probleem dat SP.A-politica en burgemeester van Hasselt Hilde Claes niet heeft. Al is zij wel, ongewild, een mediafiguur geworden. Haar partij lag al meermaals onder vuur en zelf kwam ze niet ongeschonden uit de nasleep van het Pukkelpop-drama. Eerder gaf ze al aan "liever niet meer in de media te komen". Zo gaf ze verstek voor een interview in het Radio 1-programma "Peeters & Pichal".

De Coninck en Claes koken voor SP.A

Claes zal dus wel te zien zijn in "Masterchef". Haar partijgenoot en  minister Monica De Coninck blijkt ook over kooktalenten te beschikken. De minister van Werk komt aan bod in week vijf van het programma en zal het opnemen tegen onder meer Freddy De Kerpel en miss België Laura Beyne.

Of de politici ook een heerlijke schotel kunnen serveren, moet nog blijken. Walter De Donder zegt dat onderlinge concurrentie met collega-politici niet echt meespeelde. "Iedereen bepaalt zijn of haar ambitie, en ik ben vooral een traditionele kok. Moeders keuken zeg maar."

Ook Mark Demesmaeker, N-VA-lijsttrekker en schepen in Halle, ruilde zijn zitje in het Vlaams Parlement even in voor het fornuis. Demesmaeker presenteerde al tv-programma's op VTM en Vitaya.

lees ook

    Meest gelezen