Spanje haalt erg duur geld op

Spanje heeft met succes 3 miljard euro geleend op de kapitaalmarkt. Dat gebeurde echter met een erg hoge rente. Het vertrouwen van de Duitse investeerders beleefde dan weer een forse duik.

In totaal werd 2,4 miljard euro opgehaald op 12 maanden tegen een rente van 5,074%. In mei was dat voor dezelfde looptijd nog 2,985%. Nog eens 639,3 miljoen euro werd geleend op 18 maanden en dat tegen een rente van 5,107%. Bij de vorige uitgifte in mei was dat nog 3,302%. De rente op 10 jaar schommelt rond de 7%.

Spanje kan dus nog altijd lenen, maar zelfs op korte termijn worden die rentetarieven wel erg hoog. Het vertrouwen in de financiële toestand van het land is nog niet teruggekeerd, ook niet na de aankondiging dat Madrid op de eurozone kan rekenen voor maximaal 100 miljard euro. 

De details zijn echter nog niet vrijgegeven en ook is nog niet duidelijk welke Spaanse banken voor die kredieten in aanmerking komen. Daarvoor is het wachten op het verslag van twee auditkantoren. 

Duitse vertrouwen kent een forse duik

Vorige maand is de ZEW-index van het vertrouwen van de Duitse investeerders met 27,7 punten teruggevallen tot -16,9 punten. Dat is de grootste daling sinds oktober 1998.

Veel Duitse bedrijfsleiders vrezen dat ze nu ook snel de gevolgen zullen ondervinden van de problemen bij hun belangrijke handelspartners in de eurozone.