Toch oppositie in Dentergem met Focus8720

In Dentergem zullen er dan toch verkiezingen zijn in oktober. Want er is een oppositiepartij opgedoken: Focus8720. In de naam zit het postnummer van Dentergem verwerkt.

De partij van burgemeester Koenraad Degroote, Eendracht, heeft een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Oppositiepartij, Stap 4, viel de voorbije legislatuur grotendeels uit elkaar. De weg naar een nieuwe termijn leek dus geplaveid voor Degroote.

Vier onafhankelijken die voorheen in Stap 4 zaten, hebben nu echter beslist om met een nieuwe partij naar de kiezer te trekken. Het gaat om Tony Vandemaele, Frans Bearelle, Marianne Verbauwheden en Luc Vercaemer. Het is "niet gezond dat er in een gemeente geen oppositie is of geen tweede partij", zegt Vandemaele. 

De partij streeft in de eerste plaats "openheid naar en samenwerking met de burger" na. Burgers kunnen via e-mail ook hun eventuele grieven overbrengen. Vandemaele benadrukt dat de partij "inspraak zoveel mogelijk wil stimuleren".

Wie de lijst trekt, is nog niet beslist. De partij heeft wel al heel wat kandidaten, maar wie welke plaats krijgt, zal binnenkort democratisch worden beslist. "We gaan daar samen open over debatteren."

De ambities van de partij zijn alsnog bescheiden. Maar, "we ambiëren toch een aantal plaatsen in de gemeenteraad te veroveren", zegt Vandemaele. "En we kijken uit naar wat de kiezer wil!"

lees ook