Tsjetsjeense amokmaker wordt teruggestuurd

Een van de aanstokers van de grote vechtpartij aan het asielcentrum van Arendonk, wordt naar Tsjetsjenië teruggestuurd. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open VLD) gezegd in het parlement.

Half mei brak een hevige vechtpartij los op de parking van het asielcentrum in Arendonk. Vijftig tot honderd Tsjetsjenen en Afghanen van binnen en buiten het centrum gingen er op de vuist. Vijf mensen raakten daarbij gewond.

De belangrijkste aanstoker, een Tsjetsjeen, werd meteen uitgesloten van opvang, maar was op de vlucht en spoorloos. De politie heeft hem intussen opgespoord en aangehouden. Tsjetsjenië maakt morgen ook de papieren over waarmee hij kan worden teruggestuurd.

In totaal zijn 27 betrokkenen na het gevecht overgebracht naar andere centra, onder wie negen alleenstaande minderjarigen, negen alleenstaande mannen en twee gezinnen, zo zei De Block nog.