Vakbondsmanifestatie voor gedupeerde Crown-werknemers

In Deurne bij Antwerpen hebben enkele honderden vakbondsmilitanten een protestmars gehouden tussen de Bisschoppenhoflaan en het Sportpaleis. Het verpakkingsbedrijf Crown sluit de deuren en de vakbonden kwamen de gedupeerde werknemers een hart onder de riem steken.

Vanmorgen dreigde de situatie helemaal uit de hand te lopen. De vakbonden wilden immers protesteren op het bedrijfsterrein, maar daar heeft de directie van Crown een stokje voor gestoken.

Deurwaarders en politie stonden voor de poorten met een eenzijdig verzoekschrift van het hof van beroep dat het terrein onmiddellijk ontruimd moest worden. Als de vakbonden niet zouden opkrassen, riskeerden ze een boete van 2.000 euro per persoon.

Crown kondigde in februari aan dat de fabriek in Deurne in juni zou dichtgaan, maar de directie stond volgens de vakbonden nog wel open voor andere suggesties. Eerder deze maand werd definitief de knoop doorgehakt en meldde de directie dat de fabriek zal sluiten.

Als protest tegen deze beslissing bezet het personeel sinds vorige week woensdag het bedrijf. Dat gebeurde nadat de directie de werknemers eerst had buitengesloten.

"Het is ongelooflijk dat de directie ons met deurwaarders buiten zet, een dag voor het verzoeningsgesprek en op een moment dat het personeel emotioneel zo diep zit", vindt Luc Van der Vinck, secretaris van ABVV-metaal. "Het is een eenzijdig verzoekschrift van het hof van beroep, dat wil zeggen dat we enkel nog in cassatie kunnen gaan en de uitvoering niet meer kunnen opschorten."

"Dit is ongezien en intriest", vindt ook ACV-secretaris Luc De Bruyn. "Voor de stemming bij het personeel is dit het nekschot. We zullen nu alle materiaal van de solidariteitsactie naar buiten verplaatsen en de straat moeten innemen."

"Gehandeld in belang van veiligheid"

De directie van Crown verdedigt de beslissing om via een eenzijdig verzoekschrift het bedrijfsterrein te laten ontruimen. "Als daar iets zou mislopen tijdens de geplande grote vakbondsactie, zou dat op ons terechtkomen", zegt commercieel directeur Luc Bosschaerts. "De rechter is ons in die redenering ook gevolgd."

Volgens Bosschaerts beseft de directie dat de aanpak bij personeel en vakbonden als een oorlogsverklaring gezien wordt. "Maar de veiligheid komt op de eerste plaats", zegt hij. "Indien er bijvoorbeeld brand zou uitbreken tijdens de solidariteitsactie, waar honderden mensen worden verwacht, zou men ons verantwoordelijk houden."

Bosschaerts betreurt naar eigen zeggen dat het op deze manier moest gebeuren. "We hebben de actie de voorbije dagen ontraden, maar dat is in dovemansoren terechtgekomen." Crown zal nu de productiehallen inspecteren en vervolgens mogelijk het personeel uitnodigen om opnieuw aan de slag te gaan. "Intussen wordt iedereen nog steeds gewoon betaald", benadrukt Bosschaerts.

Het verzoeningsgesprek, dat woensdag op het programma staat, komt wat de directie betreft niet in het gedrang. "Dat staat hier volledig los van, wij gaan daar met een positief en constructief gevoel naartoe", zegt Bosschaerts nog.

Vakbonden hebben gehoor gegeven aan het bevel van de rechter en hielden dus maar een manifestatie tussen de Bisschoppenhoflaan en het Sportpaleis.