Walter Capiau bekent misbruik van minderjarigen

De gewezen tv-presentator Walter Capiau (74) heeft bekend dat hij zich in de jaren 60 en 70 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Zijn bekentenis wordt vandaag gepubliceerd in Dag Allemaal. Het parket heeft een onderzoek gevoerd, maar de feiten zijn verjaard.

Een jaar geleden al getuigden twee mannen in Dag Allemaal dat ze als tiener waren aangerand. Het gerecht heeft vervolgens zelf de twee slachtoffers opgespoord en hen geconfronteerd met Capiau. Een van hen diende ook een klacht in.

Het ene slachtoffer was 15 en werd misbruikt op scoutskamp begin jaren 60. Capiau was toen 24 en scoutsleider. Het andere slachtoffer was de zoon van een bevriend koppel. Dat misbruik speelde zich af vanaf 1972, de jongen was op dat moment 12.

"Het onderzoek is intussen afgerond", zo meldt Filiep Jodts, de procureur van Veurne. Er zijn bekentenissen afgelegd, maar de feiten zijn verjaard, zegt Jodts. Het parket heeft geen weet van nog andere slachtoffers.

"Ik besef dat ik me bezondigd heb aan zeer erge feiten", zegt Capiau in Dag Allemaal. "Er zijn zo veel jaren overheen gegaan, en daardoor ging ik er steeds minder aan denken. Nu word ik er opnieuw mee geconfronteerd. Ik heb ontzettend veel spijt."

Eerder had Capiau geruchten over kindermisbruik altijd afgedaan als roddels en leugens. Ook na de beschuldigingen van vorig jaar in Dag Allemaal.

Capiau was godsdienstleraar en werkte in de toerismesector voor hij bij de toenmalige BRT aan de slag ging. Na 1989 trok hij naar VTM. Hij presenteerde programma's als "Hoger lager", "Het rad van fortuin", "Walters verjaardagsshow" en "De kinderacademie".