11 MACtac-pesters naar de rechtbank

De raadkamer van Bergen heeft 11 werknemers van MACtac, een bedrijf in Zinnik, doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden over gruwelijke beelden die twee jaar geleden uitlekte waarop te zien was hoe een werknemer gepest werd.

Negen jaar lang kreeg een werknemer van het Waalse bedrijf MACtac zware vernederingen en fysiek geweld te verduren. Zo werd hij vastgebonden op een pallet terwijl een collega zijn geslachtsdeel in zijn gezicht duwde. Een collega liet ook eens een zwaar machineonderdeel op zijn hand vallen, waardoor zijn duim was gebroken.

In 2007 nam de man ontslag bij het bedrijf omdat hij de pesterijen niet meer kon verdragen, een jaar later diende hij een klacht in tegen zijn ex-collega's en het bedrijf.

Eerst zag het er naar uit dat er geen rechtszaak zou komen. Pesterijen verjaren immers na vijf jaar en het bewuste filmpje werd opgenomen in 2002. Maar het slachtoffer zegt dat de pesterijen doorgingen tot 2007. Zijn klacht is van 2008 dus in dat geval waren de feiten nog niet verjaard.

De raadkamer volgt de redenering van het slachtoffer. Van de 25 beklaagden zullen er 11 naar de rechtbank moeten: 4 mensen wegens pesterijen en 7 mensen wegens schuldig verzuim.