"Assange verbreekt voorwaarden van huisarrest"

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, zal opgepakt worden. Dat zegt Scotland Yard. Gisteravond was Assange naar de ambassade van Ecuador in Londen gevlucht. Hij vraagt er politiek asiel. Daarmee heeft hij de voorwaarden geschonden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Groot-Brittannie wil Assange uitleveren aan Zweden, waar hij verdacht wordt van aanranding van twee Zweedse vrouwen. 1,5 jaar heeft de juridische strijd over zijn uitlevering met de Britse rechtbanken geduurd, telkens oordeelde de rechter dat Assange uitgeleverd moet worden aan Zweden.

Assange houdt vol dat de seksuele contacten met de twee vrouwen met wederzijdse toestemming gebeurden. Assange vreest vooral dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS. De Verenigde Staten zijn bijzonder geïnteresseerd in Assange, omdat zijn site WikiLeaks honderdduizenden geheime documenten van verschillende overheidsdiensten had gepubliceerd.

Om een uitlevering te vermijden, is Assange gisteravond naar de ambassade van Ecuador in Londen gevlucht. Maar door te overnachten in de ambassade heeft Assange de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling verbroken, zegt de Britse politie.

Assange heeft eind 2010 huisarrest gekregen toen het Britse hof oordeelde dat hij moest uitgeleverd worden aan Zweden. Hij moet tussen 22 uur en 8 uur op een vooraf vastgelegd adres blijven. Dat deed hij gisteravond dus niet. Daarom zal hij opgepakt worden, zegt de politie.

Op de ambassade van Ecuador zal dat niet kunnen omdat dit officieel Ecuadoraans grondgebied is. Pas als Ecuador hem letterlijk aan de deur zet, kan dat. Assange riskeert ook nog een een strafrechtelijke vervolging omdat hij de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling heeft geschonden.

Ecuador zegt alvast zijn aanvraag voor politiek asiel te bekijken. Totdat er een beslissing is gevallen, kan Assange in de ambassade blijven. De moeder van Assange heeft in de pers laten weten dat ze hoopt dat haar zoon politiek asiel krijgt. "Het is een laatste wanhoopsdaad en ik heb hem meteen gezegd: goed gedaan, jongen", zegt ze. Ze hoopt dat als Ecuador hem geen asiel geeft, dat "een ander derdewereldland" dat wel doet.