"Het smaakt zout. Het is anders"

De eerste keer de oneindigheid van de zee aanschouwen. Het is een belevenis die de meesten onder ons vaak op jonge leeftijd mogen ervaren. Maar dankzij de Xavante-stam kunnen we deze verwondering opnieuw beleven. Een filmpje op YouTube toont enkele stamleden die voor het eerst een oceaan zien.

De Xavante-stam, afkomstig uit de wouden van centraal-Brazilië, woonden afgelopen weekend de People's Summit bij, een topconferentie in Rio de Janeiro over rechten en duurzaamheid. De conferentie loopt gelijktijdig met de Rio+20 over duurzame ontwikkeling.

De top was het uitgelezen moment voor de Xavante om voor het eerst de Atlantische Oceaan te aanschouwen. Een man durfde het uiteindelijk aan zijn voeten in het water te steken. Even later werd ook geproefd van het water. "Het smaakt zout. Het is anders", concludeerde hij.

lees ook