Ai Weiwei mag van politie niet naar eigen proces

Ai Weiwei (54) zegt dat de politie hem verboden heeft zijn studio in Peking te verlaten om naar zijn proces te gaan. De Chinese dissidente kunstenaar is in beroep gegaan tegen de beschuldiging dat hij belastingen ontdoken heeft.

Om in beroep te kunnen gaan tegen de belastingaanslag van 1,7 miljoen euro, heeft hij eerst 800.000 euro moeten storten. Dat geld werd ingezameld door sympathisanten.

Medewerkers van Ai die de politievoertuigen gefilmd hebben, zijn volgens de kunstenaar ruw behandeld. Er zou ook een camera beschadigd zijn. De Chinese autoriteiten blijven erbij dat Fake Cultural Development, het bedrijf van Ai Weiwei, hen geld moet.

De vrouw van Ai Weiwei (foto in tekst) vertegenwoordigt het bedrijf. Zij zou wel bij de zitting op de rechtbank aanwezig geweest zijn.

Vorig jaar werd de kunstenaar, die het regime in China fel bekritiseert, drie maanden vastgehouden zonder dat er een officiële aanklacht was. Na zijn vrijlating werd hij ervan beschuldigd dat hij belastingen zou ontdoken hebben. Volgens Ai Weiwei wil de overheid hem zo terugpakken voor zijn activisme.