Bende frauderende veehandelaars opgerold

Het gerecht in Mechelen heeft een bende veehandelaars opgerold in een grootschalige oplichtingszaak. De bende zou onder meer gestolen vee hebben getransporteerd en verhandeld. De fraude kwam vorig jaar aan het licht toen de douane een veetransport controleerde.

Een 51-jarige man uit Luik en een 49-jarige Belg die in Turkije woont, zouden de spilfiguren zijn in de veefraudezaak. Zij zijn aangehouden, net als een derde verdachte. Zes andere verdachten werden opgepakt maar zijn na verhoor weer vrijgelaten. Het gerecht is ook nog op zoek naar enkele andere betrokkenen, onder anderen twee Fransmannen.

De verdachten zouden allemaal betrokken zijn in een grootschalige zwendel met vee. De man uit Luik zou transporten organiseren met gestolen vee. De bende zou ook het vee verhandelen en de dierenpaspoorten vervalsen. De man die in Turkije woont, zou de boekhouding bijhouden.

Hoe groot de fraude is, is niet bekend. Er wordt gesproken van tienduizenden euro's. Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) is op de hoogte gebracht. Die nam al een pak dierenpaspoorten, ongeoorloofde medicatie en niet-gechipte paarden in beslag.

De zaak kwam aan het licht toen de douane vorig jaar een veetransport in Lummen controleerde. Enkele runderen bleken gestolen te zijn in Frankrijk. Het gerecht startte daarop een onderzoek naar de veehandelaar uit Lier die verantwoordelijk was voor het transport. Het gerecht kwam daarop soortgelijke zaken op het spoor. De man uit Lier zou ook een werkstraf in het containerpark in Duffel hebben afgekocht door gratis vee te leveren.