Boete voor fietsers die "legaal" door het rood rijden

Wie door het rood fietst in Brussel begaat nog steeds een zware overtreding. Het Brusselse gewest lanceerde een proefproject waarbij fietsers op bepaalde kruispunten rechts af mogen slaan, zelfs als het rood is. De kruispunten werden gemarkeerd met een nieuw verkeersbord.

Maar het gaat hier over een proefproject, voorlopig staat er dus nergens in de wet dat je in bepaalde gevallen door het rood mag fietsen. Daardoor is dat nog steeds een zware overtreding en riskeren fietsers een hoge boete.

Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) legde dat vandaag uit in de Senaatscommissie als antwoord op een vraag van Bert Anciaux (SP.A).

Wathelet had nog voor het project begon al laten weten dat hij geen voorstander was van de nieuwe verkeersborden. Hij vindt het niet kunnen dat er afgeweken wordt van de gouden regel dat je altijd moet stoppen voor het rode licht. Het project is volgens de staatssecretaris "onwettig, onaanvaardbaar en gevaarlijk".

SP.A en CDH pleiten tegen de verkeersborden en willen infrastructurele oplossingen voor fietsers. Zo kan er bijvoorbeeld een apart fietspad aangelegd worden waar het verkeerslicht links van staat zodat het niet van toepassing is op fietsers.