Celstraf voor gps-dieven uit Litouwen

Twaalf leden van een bende uit Litouwen zijn in Gent veroordeeld tot 3 jaar cel. De Litouwers zouden volgens het parket meer dan 180 gps-toestellen uit auto's gestolen hebben. Voor de meeste van die feiten werden ze vrijgesproken. Ze zijn wel veroordeeld voor bendevorming.

De twaalfkoppige Litouwse bende werd vervolgd voor in totaal 182 diefstallen. Het parket had ze alle twaalf samen voor de rechter gedaagd. Volgens de rechtbank kon dat niet en had het parket duidelijk moeten maken welk bendelid bij welke diefstal betrokken was.

Daarom zijn ze voor de meeste diefstallen vrijgesproken. De rechtbank achtte slechts een tiental diefstallen bewezen. De twaalf Litouwers zijn wel veroordeeld voor bendevorming. Behalve twee leden die geen uitstel meer konden krijgen, is iedereen veroordeeld tot drie jaar cel waarvan twee jaar met uitstel.

"Ze kwamen alleen naar hier om feiten te plegen. Ze werden stuk voor stuk ingeschakeld in een geoliede machine die dagelijks op zoek ging naar auto’s waaruit men kon stelen. Er is een duidelijke structuur, al is de hiërarchie niet geheel duidelijk, en internationale vertakkingen”, aldus de rechtbank.

De Litouwers hadden het vooral gemunt op ingebouwde gps-systemen van Volkswagen-auto's. 's Nachts trokken ze per twee op dievenpad in de regio rond Gent. Met een simpel visdraadje konden ze telkens de gps uit de auto halen. Hun buit werd meteen verpakt en in de buurt verstopt. Later kwamen anderen de gps-systemen dan halen om ze naar Litouwen te verschepen.