Cyprus zou hulp vragen aan de EU en Rusland

Volgens sommige bronnen zou de Cypriotische regering enkele miljarden noodsteun vragen aan de Europese noodfondsen, maar ook aan Rusland. Het geld zou vooral nodig zijn voor de noodlijdende Cypriotische banken.

Vorige week gaf de Cypriotische regering toe dat ze wellicht hulp zou vragen als de Griekse verkiezingen van zondag dat land in een financiële en politieke chaos zou storten.

Dat lijkt niet meer het geval nu vandaag de conservatieve leider Antonis Samaras in Athene tot premier is benoemd. Toch lijken de Cypriotische banken nog altijd te zwaar te lijden te hebben onder de crisis in Griekenland. Ook zitten die banken met erg veel Grieks schuldpapier, dat mogelijk niet of gedeeltelijk zou worden terugbetaald.

Volgens enkele diplomaten zou Cyprus Rusland nu om een krediet van 3 tot 5 miljard euro gevraagd hebben. Vorig jaar had Rusland Cyprus al eens enkele miljarden toegestopt. De communistische president Dimitrios Christofias (boven links) heeft overigens vrij goede banden met Moskou.

Tegelijk zou Nicosia ook de hulp inroepen van de Europese noodfondsen EFSF en ESM. Omdat de hulp -net zoals in Spanje eerder- enkel bedoeld is om de banken te saneren, zouden er niet dezelfde harde voorwaarden zoals in Griekenland, Ierland of Portugal worden opgelegd.